top of page

De mange flygtningene har svært ved at overskue deres situation, og selvom de får muligheden for at vende hjem, frygter de, om der overhovedet er et hjem at vende hjem til, da Islamisk Stat har ry for at ødelægge og hærge alle de byer, som de kommer igennem.

Befolkningen lever i frygt. I frygt for at IS skal vokse sig større og stærkere og blive en reel trussel mod hovedstaden.

I frygt for at flere bilbomber skal detonere i den ellers tidligere så fredfyldte by.

 

IS banker på Erbils dør

KURDISTAN

Kampen mod IS i Irak kræver stadig flere menneskeliv, og familier i tusindvis bliver drevet fra hus og hjem. Det er ikke lykkes IS at indtage Kurdistans hovedstad Erbil, men 80 kilometer derfra ligger millionbyen Mosul, som er kontrolleret af IS. Daglige kampe udenfor Erbil får hoteller til at lukke, og skoler bliver omdannet til flygtningelejre.

Erbil er hovedstaden i Kurdistan, som ligger i det nordlige Irak. Selvom Kurdistan ligger i Irak, har området selvstyre. Erbil vidner om en by, der er yderst på vagt overfor fjenden IS. Det mærkes fra minuttet, man står af flyet i byen. Lufthavnskontrollen er massiv, og

to checkpoints er placeret på ruten ind til centrum.

I taxaen er sædebetrækket overtrukket med stars and stripes. Stillestående kraner, ufærdige bygninger og børn der sælger tyggegummi i vejkryds pryder byen. Erbil var op til krigen en by i udvikling. Hovedstaden har været en foretrukken feriedestination for mange af Iraks borgere. I Nordirak findes der brudstykker af vestlig kultur, ingen kigger skævt hvis en kvinde er utildækket, det er nemt at finde et sted at drikke alkohol, og et par KFC-restauranter er også dukket op i indkøbscentrene.

 

Der er ingen tvivl om, at økonomien har nydt godt af de mange turister. Nu er turisterne væk og ca. 80 hoteller har måtte dreje nøglen om, den irakiske regering sanktionerer Kurdistan grundet uenigheder om oliepriser og hvorvidt de kurdiske grænser skal gå. Mange offentlige ansatte har ikke fået udbetalt løn i tre måneder indtil for nylig.

E

"Vi er ikke i besiddelse af tunge våben og er derfor dybt afhængige af støtte fra luften. Vi nægter at
indgå i et samarbejde med den irakiske hær og Vesten om et angreb på Mosul, hvis vi ikke kommer i besiddelse af tungere våben. De våben vi modtager som hjælp er fra 2. Verdenskrig," siger militærrådgiver i forsvarsministeriet, Norman Alwan.

 

Sikkerheden i Kurdistans hovedstad er blevet skærpet voldsomt på det seneste. Efter at byen Tikrit er faldet ud af IS-hænder, forventer den kurdiske regering, at IS vil vende blikket endnu mere Erbils vej. Dette blev bekræftet i form af det seneste bombeattentat begået af IS, som fandt sted fredag d.17. April. En bilbombe detonerede nær USA’s konsulat i Erbil, tre mennesker mistede livet, og fem blev såret.

 

IS er en film instrueret af USA

Livet i hovedstaden synes upåvirket, taget i betragtning af hvad der sker i de omkringliggende områder. Gågaderne fyldes op med mennesker om aftenen, asfalten er dækket til af fuglefrøsskaller. Familier nyder stadig at besøge de store skinnende indkøbscentre. Dog bærer de fleste indbyggere rundt på en frygt for, hvad fremtiden skal bringe, og en mening om krigen. Selvom de fleste er venner af USA, er det ikke alle, som er enige.

 

”IS er noget USA har skabt for at fjerne ansvaret fra dem selv. De har skabt IS for at folk skal glemme hvem der egentlig er synderen. Selvfølgelig har vi problemer og IS har begået terror i Erbil, men det er midlertidigt, filmen skal nok slutte,” siger en kurdisk taxachauffør.

 

En ung kvindelig jurastuderende kan kun se til, mens hendes medstuderende dropper studierne for at melde sig til den kurdiske hær, og mens faderen derhjemme kæmper for at økonomien skal løbe rundt.

”De udenlandske selskaber flygter fra byen på grund af IS. Min far er ingeniør og har mistet sit job af den grund. Der skal betales for min skolegang, husleje og transport, men der er intet arbejde,” siger hun.

Skoler bliver til flygtningelejre

Erbil og de mindre omkringliggende byer har taget imod flere hundredetusinder internt fordrevne flygtninge i Irak, mange af dem fra IS’ hovedsæde i Mosul. FN har slået flygtningelejre op udenfor Erbil, og den kristne del af byen huser mange kristne og yazidier, som er flygtet fra kalifatet.

Flotte kirker, store familierestauranter og smarte cafeer kendetegner dele af det kristne område i byen. I sidegaderne vrimler det med flygtninge, som kun kan se til, mens livet fortsætter i hovedstaden.

Ankawa er navnet på det kristne område i Erbil, og her har et par skoler valgt at dele skoledagen op, så halvdelen af eleverne går i skole om morgenen, og den anden halvdel om aftenen. Det er for at gøre plads til de mange flygtninge. Her bliver fire, fem familier presset ind i ét klasselokale. Flygtningesituationen er kompleks da den omfatter flere forskellige folkefærd og minoriteter i Irak. Kristne, yazidier og muslimer er flygtet fra Islamisk Stats inhumane styre, og det giver udfordringer i flygtningelejrene.

"Mit indtryk er, at flygtningene får opfyldt deres basale behov, det vil sige mad og et sted at sove, dog er situationen langt fra optimal. Vi står i øvrigt overfor nogle meget komplekse udfordringer. Vi oplever mange interne stridigheder mellem kristne, yazidier og muslimer. Det er et problem, der skal adresseres og findes en løsning på. Mange af flygtningene lider også af krigstraumer, og vi har brug for psykologhjælp. Nogle gange har mennesker større behov for at få bearbejdet deres traumer end at få mad," siger Ala Moatasem, fredsaktivist ansat i FN.

"FN mangler langsigtede løsninger. Lige nu er det mest kortsigtede lappeløsninger, vi arbejder med. Vi har brug for erfarne fredsaktivister i lokalsamfundet, der kan hjælpe os med at løse de mange problemstillinger," siger Ala Moatasem.

80 km fra IS' højborg

Der er ingen tvivl om, at borgerne i Erbil er påvirket af situationen omkring dem. Den massive militære tilstedeværelse i byen kan være skræmmende i sig selv. Når mørket falder på, bliver nogle af de mest benyttede veje blokeret af store militærfaretøjer.

Peshmergaerne, som er den kurdiske regeringshær tjekker samtlige forbipasserendes ID-kort. De er på udkig efter IS-folk, der har haft held med at smugle sig selv ind i byen. De kurdiske Peshmergastyrker og IS er dagligt involveret i kampe ved frontlinjerne et lille stykke uden for Erbil. Den kurdiske hær har haft succes med at holde IS på afstand, men det er heller ikke uden hjælp fra den vestlige koalition, som har F16 fly i luften over store dele af Kurdistan. Kurderne er taknemmelige, og det er da også forklaringen på, at mange taxaer kører rundt med USA’s flag som betræk i deres biler. Dog kan de kurdiske styrker kun forsvare sig.

 

Krigen mod Islamisk Stat i Irak kan mærkes i Kurdistans hovedstad Erbil. Byen har lidt store økonomiske tab og terrorrisikoen er højere end nogensinde før.

 

 

Tekst, foto og film

  ROJS HUSSEIN

At forlade Irak er dog ikke en god løsning.

”Her i Irak er der en fælles opfattelse hos de veluddannede unge, at man skal til Vesten efter man har afsluttet sin uddannelse. Jeg prøver at overbevise dem om, at for at vi kan vende den elendige situation i Irak, så bliver de kloge hoveder nødt til at blive. Vi har brug for de ressourcestærke til at ændre tankegangen her, og vende situationen til noget positivt. Jeg prøver ikke at tænke for meget på fremtiden. Historien har vist, hvor hurtigt tingene kan vende hernede, så man må sige fremtiden er ret uklar,” siger hun.

"

De udenlandske selskaber flygter fra byen på grund af IS.

KVINDELIG JURASTUDERENDE
Krigen mod Islamisk Stat i Irak kan mærkes i Kurdistans hovedstad Erbil. Byen har lidt store økonomiske tab og terrorrisikoen er højere end nogensinde før.

Koalitionens største udfordring

På trods af at Islamisk Stat er blevet smidt ud af Tikrit i Irak, så venter der en endnu større opgave, hvis den irakiske hær, sammen med den vestlige koalition vil generobre Mosul. Byen er Iraks næststørste by med et indbyggertal på omkring 1,7 millioner mennesker. Man har længe ventet et angreb på Mosul, det er nu blevet yderligere forsinket grundet IS fremtog i Ramadi, i Anbar-provinsen.

IS besidder stadig mange tunge våben, som er blevet efterladt af den irakiske hær. Den irakiske hær er utroligt ustabil og præget af korruption. Når den irakiske hær retter fokus et sted, angriber IS et andet. Kort efter bilbomben sprang i Erbil, blev der meldt 28 mennesker dræbt af bomber i Bagdad. I Irak anser man disse attentater som et modsvar på, at man vil gå ind i Mosul.

bottom of page